Alhamdulillah dan jazakallah pada senior , atas nasihat.

*****

Melalui Email :

keje kaisya jepun nih byk gak bende yang elok yang kita boleh blaja ,tp ade gak bende yang kita patut elakkan.

日本の会社

A.Bende2 yang elok untuk di’amal’kan
1. Be puntcual,jangan lambat. Cam biasa aa, ni mesti top of the listnye kat jepun.
paling2 pon 5min awal.Kalau lambat, atau sakit( nebou ke ape ke ) renraku kat tantousha (joushi aa biasanye) cakap lambat. renraku pakai denwa.

2. Houkoku-renraku-soudan ( Hou Ren Sou, bukan ‘bayam’ ,nama spesis sayur !  )
Houkoku:
Nih pon bende asas gak kat jepun.Apa2 yang ko buat, make sure ko houkoku
kat joushi supaya dia sedar akan shinchoku ko nye keje walaupun dia tak mintak  pon ko houkoku.

tapi janganla tiap2 5 min ko gi hokoku.nanti joshi pon naik rimas dan gile.hehehe.
Contohnye aku biasa plan dulu ape nak wat arituh.pagi2 bagitau bos aku nye keikaku ( walopon dia tak tanye ). pastuh dia la yang akan bgtau cara aku btol ke..aku patut buat bende keje lain ke. atau dia akan kasi keje baru ke. bila dah petang..aku gi houkoku kekka arinih nye keje.ikutla suasana keje camner.

Renraku:nih macam kes lambat tuh aa.rujuk no 1.

Soudan: ni rujuk no 3.

3. Kalau tak paham,JANGAN MALU dan TANYA! (tak kesah le senpai ke sape ke )
biasa la bila budak baru banyak kita tak paham . so, jangan malu bertanya.tapi ada  teknik nye which are

a: pikir dulu pasal mondai tu sendiri walopon 5-10min.jangnla tak paham terus je  tanye sbb ni akan menunjukkan kita ni malas berpikir dan lemah berusaha untuk menyelesaikan mslah (mondaikaiketsuryoku ga nai).

b. kenali senpai dan pilih senpai yang senang tanye.ada org yg ko tanye malas nak jawab ataupun bagi jawapan yg tak memuaskan.tak semestinya joushi ko je ko tanye.

c: tgokla senpai tuh tgh busy ke tidak.kalo dia tgh busy gile..kikizurai ne.

d. rujuk no 4

4. (SANGAT PENTING) Jangan mudah down bile kena kritik ngan joushi ke senpai ke nihonjin.diorg mmg camtuh.

cth: bila tanye satu soklan ada kebarangkalian ko akan ditanye balik
“sonna koto mo wakannai no?anta gakkou sotsugyoushita darou?”
pergh.panas gak dengar kan?buat dek je dan telinga besar.

fahamilah psikologi jepun suke kritik gila2 kat kita.tapi sebenarnye diorg takle hebat mana pon.bile diorg wat silap, biasanya diorg akan senyap dan anggap bende tuh takde ape2.tapi kalo kita yg wat silap…huh..siap .hehehe

5.Yakinlah dengan diri sendiri.(jishin o motsu koto)
Allah dah pilih  ..maknanya Allah tahu ..So sekarang ni kita la yang kena yakin dengan diri kita sendiri.Walau apa pon org cakap, kalo kita yakin bende tuh betul,buat la sehabis baik dan setsumei sesenang yang mungkin.

6.Mulakan pagi dengan ibadah
Tak kesah le baca quran ke mathurat ke tahajjud ke..penting amalan2 pagi nih.Dia kasi kekuatan untuk menghadapi satu ari nye keje.

7.Keje dengan kualiti bukan kuantiti
Kikis sikap “tak apa”.Ko pon tau desho level jepun macam mana.kanari takai to  omou.Buat keje sehabis baik dan niatkan kerana Allah, inshallah ada keberkatan

8.Senyum dan rajin tegur (aisatsu) kat orang.
Ice breaking.Kalau dalam Islam kira kasi salam la kan.Ni supaya org senang dengan kita, mudah terima dakwah dan senang jugak nak buat keje nanti yang melibatkan org.

9.Bersedia untuk buat keje2 yang pelik
shinjin kadang2 angkat bentou,ade souji.macam kenkyu gak.

10.dah blank dah.nanti aku ingat aku msg lgik.

B:Bende2 yg patut ko jauhkan
1. Jangan jadi pak sanggup …sanggup zangyou smpai 12 malam
Sekali ko dah tunjuk kat diorg ko sanggup buat camtuh..maka diorg pon tak akan teragak2 nak kasi keje banyak2 kat ko.Kalo ko tegas nak balik ke..nak solat ke..nak cuti ke..diorg tak brani la nak kasi keje melampau banyak.

2.Jangan jadi hipokrit:pura2 busy tapi sbnarnye hima.
Nih keje tak berkat nih

*****

sinar motivasi

InsyaAllah, akan bersambung.  Jazakallah, sahabat.

Advertisements