December 2009


Assalamualaikum wbt

Azam 1431 H

Membaca azam pada laman saifulislam , suka juga untuk saya menzahirkan azam pada tahun baru islam ini untuk melakukan perubahan kepada diri. Ana akan berusaha untuk lebih menyusun kerja dengan lebih teratur. Saya juga berazam untuk lebih menjaga masa. 10 muwafasat tarbiyah ingin dijadikan azam dan kayu ukur terbaik pada tahun ini.

Berprogram untuk mengisi Cuti musim sejuk

Malam ini juga, bersama sahabat-sahabat akan mula bertolak menuju ke Nara ken. Semoga perjalanan untuk menuntut ilmu ini dikira sebagai sebahagian amal disisiNya. Laman untuk sahabat-sahabat pembaca . Laman 1. Laman 2.

Bekal  dari As-syuhada’ Zainab al- Ghazali al -Jubaili  dibawa ke program

InsyaAllah, ana akan cuba hadir ke program, berbekalkan sebuah kisah pembakar semangat dari mujahidah islam iaitu pengasas kepada Jamaah Saidatina Muslimah. Tidak lain dan tidak bukan ,tubuh dai’e muslimah ; Syuhadah Zainab al-Gahazali al-Jubaili.

Kisah Zainab al-Ghazali meninggalkan satu kisah pengorbanan dan ujian yang cukup hebat. Sebuah kisah yang menjadi teladan buat generasi-generasi mendatang.

Kisah episod 1, 2 ,3 dan 4.

Semoga aku terus berpegang dengan bara istiqomah.

ki

Senior-senior yang dikasihi. Semoga kita bertemu lagi .

Wsalam, Duan.

Maaf saya terlalu sibuk 2-3 hari lepas dan x sempat nak balas email kamu. Izinkan saya intro myself. Saya berumur 29 tahun, graduate ALAM dan telah 7 tahun berkhidmat bersama MISC. Sepanjang bekerja bersama MISC memang banyak pengalaman dikutip demi persediaan untuk masa depan. Malangnya setelah ekonomi dunia sekarang yang tak menentu kerjaya bersama MISC tidak lagi secure terutama bagi kapal2 mengangkut kontena yg kami panggil liner. Manakala bagi kapal LNG, Chemical & Crude Oil tanker, situasi sedikit lebih baik berbanding liner. Beberapa kapal terpaksa dihentikan perkhidmatan setelah tiada permintaan dari pasaran. Dan dalam masa yg sama MISC mula reconstructure dan membuang pelaut. Saya merasakan situasi ini tidak begitu baik, maka lebih baik saya keluar dan cari peluang dalam syarikat lain.

Setahun sudah saya meninggalkan MISC dan setakat ni dah bekerja di 2-3 tempat. For your info, industry Oil & Gas sedang meningkat pesat di pesisir negara kita. Banyak syarikat2 perkapalan ditubuhkan untuk support O&G industry ni. Duan org tganu kan sure tahu dan paham situasi ni kan. Bagi saya business yang sedang BOOM sekarang ialah O&G, since Vietnam, North Australia menjalankan eksplorasi minyak terbaru.

Kamu boleh cuba dengan MISC since  tahun lepas mereka introduce satu program baru “Bridging Program”(BP)  dimana lepasan university diambil berkerja. Student BP nie kena study di INSTEP setahun dan praktikal di kapal dalam masa 6-9 bulan. Selepas tu saya tak berapa pasti coz program nie masih berjalan, first intake sedang belayar skrg. Ada juga mereka yang memiliki diploma/degree in electrical jadi Electrical engineer di atas kapal MISC.

Kalau kamu berminat kena berhubung terus dengan MISC, detail Duan boleh dapat dari website MISC. Sorry contact number saya tak dpt bagi since dah setahun saya left MISC, entah incharge person pun dah tukar org lain.

Emm pasal cabaran dlm agama tu, saya x berapa setuju lah. Takde plak kami dihalang bersolat di atas kapal. Kecuali solat Jumaat lah kami tak buat kerana x cukup jemaah dan syarat. Yang lain tu InsyAllah masih boleh dilakukan lagi. Semua terpulang pada empunya diri, either you want / not. Saya pernah ke KISAS dulu, sekitar 1996 ketika Nadwah SBP. So saya paham keadaan kamu sedikit sebanyak. Kalau orang kata orang kapal jahat, saya rasa orang di darat lebih berpeluang buat semua tu since “source” depan mata. Tepuk hati Tanya iman.

Okey Duan, moga berjaya dalam apa saja yang dilakukan.

Wassalam.

KOMEN ANA :

Jazakallah khair. Terima kasih atas doa.

hidup

(1) LAPORAN DARI SAHABAT :

Saya berpandangan, kualiti generasi muda kita merupakan cerminan masa depan Islam. Generasi pemuda kini yang gagal membina generasi pemuda akan datang dengan ruh Islam adalah generasi yang akan digantikan degan generasi murabbi yang lebih baik.

Pandangan saya apalah ertinya kemajuan ekonomi, kecanggihan teknologi dan kekuatan tentera, sementara generasi mudanya semakin rosak moralnya, lemah dan tidak dapat diharapkan untuk membina masa depan Islam yang terbaik.Kini kita melihat bayang-bayang kemunduran atau kepunahan generasi muda akan datang kelihatan begitu mengecewakan.

Saya teringat kata-kata John Kennedy, seorang negarawan Amerika, beliau pernah mengungkapkan kekhawatirannya terhadap kerusakan moral generasi muda Amerika, ”Andai mereka disuruh berperang, hanya ada 1 dari 7 pemuda yang berani menghadapi musuh.”

Jika seorang yang bukan beraqidah Islam pun berfikir begitu, Maka kita selaku generasi muda Islam wajib mempersiapkan diri agar mampu terus bergerak maju terus bangun dari tidur yang panjang sekaligus mengambil peranan yang lebih besar dalam membina generasi kita.

Bagi saya kita sewajibnya saling bahu-membahu untuk mengembangkan berbagai program pembinaan generasi muda untuk mencapai kualiti iman dan takwa serta penguasaan ilmu pengetahuan dan teknologi yang baik.
Pembinaan akhlak islamiyah generasi muda Islam amat penting buat masa ini.

Kita semua sedia maklum, sesungguhnya kita memiliki banyak sekali orang bijak pandai dalam pelbagai bidang. Malaysia juga memiliki kekayaan alam dan sumber manusia yang banyak. Namun, semuanya masih tidak mampu mengangkat darjat Islam dek kerana rosaknya moral dan akhlak generasi kita.

Oleh kerana itu, kita ada kerja besar yang wajib dilakukan untuk sebuah perubahan besar di masa depan. Lahirkan generasi baru yang terbaik yang mana mereka meletakkan ALLAH SWT dan Rasul cinta tertinggi mereka. Tanamkan keimanan dalam lubuk hati mereka yang paling dalam, curahkan ilmu pengetahuan di sel-sel otak mereka yang cerdas dan gemilang. Arahkan potensi mereka agar terarah dan berkembang. Kerja besar membangun peradaban, agar kita dapat meraih kemenanngan hasil kerja keras kita, usah ditunggu temanku segerakan langkahmu terus mencetak generasi kita…

KOMEN ANA :

Jazakallah dan syukran jaziilan. Mencetak generasi merupakan tugas besar bagi para pemuda. Gabungan pemuda dan keampuhan barisan muda juga yang akan mewarisi pimpinan akan datang. Generasi harus terus dicetak. Produk harus terus dihasil. Human resources untuk kemajuan islam harus sentiasa berlansung dengan berterusan.

Kata Nasihat :

Andai diumpama Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir roboh, maka aku akan berjalan ke seluruh dunia bagi mencari jiwa-jiwa muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramainya bilangan mereka.. Tetapi aku ingin hati-hati yang IKHLAS utuk membantu dan bersamaku membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah bangunan yang tersergam indah. – Mursyidul Am ikhwanul muslimin As-syahid Imam Hassan Al-Banna

This content is password protected. To view it please enter your password below:

This content is password protected. To view it please enter your password below:

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Next Page »