Assalamualaikum wbt.

pisang khaki

pisang kaki tidak ubah seperti buah manggis

“Kalau dapat letak gambar buah pisang khaki bolehlah tunjuk gambar kat mak.”,begitu permintaan ringkas seorang ibu tatkala bercerita tentang kesuburan buah-buahan di bumi jepun ini.Buahan-buahan musim sejuk di jepun sangat segar,khususnya buah strawberi,pisang khaki,peer dan banyak jugak nama-nama buah lain yang ana sendiri pun kurang tahu.

Sekembali ke tanah air,ada sejenis buah yang sempat ana rasa.Seakan-akan tidak percaya,buah tersebut belum pernah ana rasai sebelum ini.Usahkan rasanya,namanya pun belum pernah ana dengari.Agak janggal dan asing bunyinya.

“Ngekeh”-Begitulah bunyi nama buah pada papan tanda yang tertera harga sekilogram buah tersebut.Buahnya bewarna coklat.Isinya seperti isi buah rambai.Manis.

Buah durian.Buah duku.Buah rambutan.Negaraku kaya dengan hasil alam.Buah di jepun agak mahal.Mana tidaknya,harga sebiji buah durian pun boleh mencecah harga seratus ringgit sebiji.Pernah sekali,aku dan sahabat-sahabat yang lain berpakat untuk membeli sebiji buah durian yang beharga rm 70.Itupun setelah mendapat sedikit diskaun.Sebuah ingatan indah.

Harga sebiji tembikai ataupun lebih di kenali dengan nama saintifiknya timun cina,di sebelah pantai timurpun,sebiji hampir mencecah harga rm 60.Wah,kempis poket kami!!

tembikai

tembikai di kampung sangat murah.

Bersyukurlah selalu.

warkahraudhah@tamanpersuratan.com

Advertisements