sensei bahasa german

ドイツ語の先生

‘TGF’-Thanks God its Friday ; satu ungkapan yang seringkali diluahkan oleh seorang sensei (guru) bahasa inggeris ana.Kenapa? Oleh kerana hari ini adalah hari terakhir bekerja,esok merupakan hari pertama untuk berehat.Mungkin begitulah idea bernas yang ingin disampaikan oleh sensei tersebut.

Mari berkenalan dengan sensei bahasa german ana.Beliau merupakan seorang sensei yang cukup mesra apabila mengajar di dalam kelas.Apa tidaknya,sasaran utamanya adalah pelajar asing termasuk ana.Berada di dalam kelas seramai 40 orang,seperti sebiji telur putih di kalangan himpunan telur hitam.:)

Sebenarnya,pelajar jepunlah yang berkulit cerah,sedangkan ana seorang sahaja yang berkulit gelap.

Rata-rata sensei jepun mengajar dengan penuh ketekunan.Penuh kesungguhan.Penuh rasa tanggunjawab.Mungkin inilah serba ringkas pemerhatian yang dapat ana simpulkan.

Mungkin ramai di kalangan kita yang beranggapan bahawa orang jepun kaya-kaya.Namun,hakikatnya ada juga kawan ana sendiri yang tidak pernah menyentuh kamera digital.Memang itulah fitrah manusia.Ada kaya,ada miskin.Ada miskin harta,ada kaya jiwa.InsyaAllah.

Tidak semua orang jepun mampu memakai kereta sport,dan tidak semua orang jepun mampu untuk tinggal di bangunan-bangunan mewah.Alhamdulillah,ana ditempatkan untuk belajar di sebuah kolej teknologi yang terletak di kawasan kampung.Kampung jepun.Kampung yang indah.Kampung yang dikelilingi sawah padi dan bendang.Kampung yang penuh keindahan alam ciptaan Allah swt.

bersyukurkah kita dengan ciptaanNya ?

きれいな田圃

warkahraudhah@tamanpersuratan.com

Advertisements