Alhamdulillah,hari ni dapat jugak ana berkasih sayang bersama sahabat-sahabat sekuliyah.Ensoku;satu aktiviti riadhah tahunan.Berjalan sejauh 3~5 meter dan berkelah.Begitulah serba ringkas pengenalan berkenaan aktiviti yang baru petang tadi berakhir dengan kekalahan team kuliyah kami dalam futsal.

gambar sebelum bertolak

集合の写真

Tahun ini,kami telah mengusulkan masakan ringkas jepun; okonomiyaki.Alhamdulillah,sebagai ganti daging khinzir,ana telah dibekalkan dengan udang sebagai gantinya.Untuk makluman semua,okonomiyaki pada pandangan ana,tidak ubah seperti martabak,akan tetapi martabak lagi sedap.Ada kalanya,ia seperti roti yang berisi sayuran,khususnya kobis dan seafood.Caranya agak mudah.

yutaro sedang mengacau telur

お好み焼きを作っている

Sedap jugak masakan kuliyah kami,walaupun dengan ketiadaan seorang pun anak gadis jepun.Sempat jugak ana tolong masak.Tapi,alhamdulillah,rasa geli lagi dengan kemerahan dan kesegaran daging khinzir yang nampak menyelerakan.Daging halal lagi sedap,kata ana dalam hati. 🙂

menunggu giliran futsal

フットサルの時間を待っている時

Kekalahan futsal memberikan satu peluang baru bagi ana untuk bermesra setelah menang untuk 2 perlawanan.Kami sempat pulang bersama-sama dan berbual mesra.Sempat jugak ana mengajarkan beberapa patah perkataan ibunda untuk memecahkan hening suasana di tengah-tengah bendang dan sawah padi jepun ketika dalam perjalanan.Mahu sekali rasanya,ajar perkataan berunsur islam.InsyaAllah,lepas ni,boleh ana ajar lagi.Apa yang sempat mereka belajar termasuklah perkataan cinta.Sepatutnya ana patut ajar perkataan lain dulu.:)

bergambar kenangan dalam perjalanan pulang

思い出すの写真、帰る道

Jepun bukan sekadar negara membangun,jepun sebuah negara yang kaya dengan kasih dan sayang.InsyaAllah,ana akan cuba untuk menyelaminya.

Kutiplah setiap kebaikan,kerana kebaikan itu adalah kehilangan bagi orang islam.Itu pesan kekasih Allah,Rasulullah saw dalam hadisnya.InsyaAllah.

kanak-kanak tadika Jepun,teringat adik-adik di kampung

幼稚園の子供たち

Sekeping gambar semasa dalam perjalanan yang memberi seribu harapan.Semoga anak-anak kecil jepun ini dapat mengenali kemanisan islam.Islam itu indah,adik-adik.

warkahraudhah@tamanpersuratan.com

Advertisements